Pjenušavo pivo pilo se još u praistorijsko doba, ali današnji glavni sastojak hmelj počeo je da se koristi tek u 13. vijeku.
Pivo je u prošlosti imalo toliku važnost da se našlo u Hamurabijevom zakoniku, prvom pisanom zakoniku na svijetu u kojem piše da pivo ne smije da sadrži previše vode niti da se prodaje po previsokoj cijeni.
U pivu uživamo zbog njegovog jedinstvenog ukusa i mirisa, ali ono osim na čula, pozitivno djeluje i na naše fizičko stanje.
Smanjuje rizik za bolesti srca
Istraživanja su potvrdila da umjerena konzumacija piva smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Razlog je jednostavan: alkohol povećava nivo HDL-a, odnosno dobrog holesterola čime se smanjuje mogućnost zadebljanja arterija i zgrušavanja krvi koje može prethoditi srčanom udaru.
Bogato je vitaminom B6
Pivopije imaju za 30 odsto veću količinu vitamina B6 u krvi od ljudi koji ne piju pivo, a dvostruko veću od ljudi koji konzumiraju crveno vino.
Sprečava stvaranje bubrežnog kamenca
Ljubitelji piva imaju 40 odsto manje šanse da dobiju bubrežni kamenac od onih koji ga ne piju. Nijedna naučna studija još nije uspjela da odredi koji sastojak je zaslužan za to, ali bez obzira na sve, rezultat je impresivan.
Pomaže ženama da ljepše stare
Dokazano je da umjerena konzumacija alkohola pomaže u očuvanju gustine kostiju i mentalnih sposobnosti kod starijih žena. Ali, to nije sve. Flavonoidi u hmelju, glavnom sastojku piva, imaju slična svojstva kao estrogen, pa mogu da posluže kao prirodna zamjena za hormone kod žena u menopauzi.
Sprečava rak
Hmelj sadrži i ksantohumol, materiju koja uništava određene enzime u organizmu izazivače raka. Ksantohumol se trenutno testira u svrhu prevencije u liječenju raka prostate i debelog crijeva.
Pogledajte i ovo:
Navigation
Post A Comment: