li>

Automobil, helikopter i avion u jednom

Kompanija iz Masačusetsa napravila je još jedan korak bliže prema budućnosti u kojoj će nebom, osim aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica, letjeti i automobili.



Ambiciozna firma objavila je prvi materijal vezan za svoj novi projekt - iduću generaciju letećih automobila. “Terrafugia” je svoj novi model nazvala TF-X i on će biti sposoban vertikalno polijetati i slijetati.



Ovaj zanimljivi i smioni koncept, tvrde, ima radijus kretanja od 750 kilometara u letu, a motore ima na krilima i na stražnjem dijelu. Polijetanje, let i slijetanje bit će u potpunosti automatizirano (putem GPS navigacije), ističu u “Terrafugiji”.

Prema njihovim procjenama, model TF-x, koji bi bio tehnički ispravno vozilo i za saobraćaj po normalnim cestama, mogao bi se na njima naći u narednih osam do 12 godina.



U “Terrafugiji” smatraju i kako naučiti upravljati TF-X modelom neće biti neka posebna nauka, jer će se sve moći svladati u pet sati vježbe.
Njihov model “Transition”, koji je isto tako leteći automobil, već je prošao brojne testne letove, a prodaja tog modela očekuje se u narednu godinu-dvije. Da bi neko postao vlasnik ovog modela, morat će izdvojiti skoro 300.000 dolara, a morat će položiti i ispit za pilota.







zanimljivosti

Post A Comment: