li>

Vodopad koji gori

Posjetitelji nacionalnog parka Josemati u Kaliforniji ovih dana imaju priliku uživati ​​u spektaklu koji ljubitelji prirode iščekuju s jednakim uzbuđenjem kao i pomračenje Sunca.

http://abcnews.go.com/images/News/ap_yosemite_waterfall_thg_120220_wblog.jpg

Ukoliko to dozvole vremenske prilike, sredinom veljače može vidjeti kako vodopad poprima crvenu boju, tako da se čini da se niz stijenu El Kapitan spušta tekuća lava. Ovu prirodnu pojavu je prvi put snimio Gejlen Rouel 1973. godine.

Svake godine veliki broj fotografa posjeti park. Njihov pogled je uprt u vodopad Horstejl (konjski rep), jer se nadaju da će biti dovoljno vedro kako bi mogli snimiti veliku predstavu koja se događa prilikom zalaska sunca.

Horstejl ima jedinstven položaj i stručnjaci tvrde da na svijetu ne postoji sličan vodopad. Fotografiranje ovog prirodnog fenomena je veoma težak pothvat, koji zahtijeva poznavanje astronomije, fizike i geometrije, kako bi se uhvatio idealan trenutak i kut snimanja.

- Ako pogodite pravi trenutak, vodopad poprima nevjerojatnu zlatnu ili crveno-narančastu boju - kaže fotograf Michael Fry.

"Vatra" se pali u sumrak, a spektakl traje oko dvije minute.

Horstejl teče samo zimi iu proljeće, onda kada ima dovoljno kiše i snijega. Dužnosnici nacionalnog parka se nadaju da će ove godine "lavapad" moći vidjeti sve do 24. februara.








putovanja

Post A Comment: